HATHA YOGA

Hatha yoga is een combinatie van ademhalingstechnieken (pranayama), houdingen (asana’s) en meditatie. De lessen hebben een rustig (warm up) begin, een intensiever middenstuk en relaxatie op het einde. Lenigheid en kracht worden verbeterd en rust is verzekerd na de les.

We voeren asana’s uit waarbij we het lichaam versterken en versoepelen, deze kunnen je helpen om vastzittende spieren en bindweefsel los te maken alsook je houding verbeteren. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom komen aan bod.

Hatha voor iedereen

De asana’s variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders behoeften en mogelijkheden. Beginners worden begeleid in iedere houding en krijgen voldoende opties en modificaties. Gevorderden worden gemotiveerd om hun grenzen te verleggen en worden bijgestuurd zodat ze iedere keer een stapje verder gaan. Het draait niet om competitie en prestatie, integendeel, je leert naar je lichaam luisteren en neemt uit de les mee wat voor jou van belang is.

Voordelen van hatha yoga

Ontwikkel flexibiliteit en kracht.
De balans tussen flexibiliteit en kracht staat voor de balans tussen Yin en Yang in Hatha Yoga. Flexibiliteit (yin) leert je loslaten, accepteren en compassie voor jezelf ontwikkelen. Kracht helpt je om de Yang kwaliteiten zoals discipline, wilskracht en stabiliteit te ontwikkelen. De mentale aspecten van deze vurige energie, zullen uiteindelijk leiden tot een sterk en krachtig lichaam.
Beiden zijn nodig om tot een optimale balans te komen.

Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren is meer energie een onvermijdelijk gevolg. Je lichaam worden getraind, gereinigd en geoptimaliseerd.

De gehele algemene gezondheid wordt verbeterd met meer energie als gevolg:
* fysieke en mentale blokkades krijgen ruimte
*afvalstoffen worden afgevoerd via het lymfesysteem
* betere bloedcirculatie
* verhoging van zuurstofopname
* stimuleert spijsverteringstelsel
* stressvermindering
* angstbeheersing en voorkomen van depressies
*gewrichten worden beweeglijker
*spieren bouwen op en laten spanning los
*soepel en zachter bindweefsel

Sommige Hatha poses masseren ook je innerlijke organen met het oog op preventie van bijvoorbeeld diabetes, artritis en hoge bloeddruk.
Een regelmatige Hatha Yoga sessie is een upgrade voor je hele lichaam.

Het belang van een correcte ademhaling

Dat ademhalen belangrijk is spreekt voor zich. Ons leven begint met een ademhaling en eindigt met één laatste ademhaling. Toch doen we dit vaak niet op de juiste manier. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de meerderheid van de mensen, maar 30% van hun ademhalingscapaciteit gebruikt.
We ademen voornamelijk onbewust, terwijl bewust ademhalen de sleutel kan zijn voor heel wat problemen.
Een goede ademhaling heeft effect op ons lichamelijke en emotionele gezondheid.
Het vermindert depressieve gevoelens, angst, chronische hyperventilatie, verlaagt de bloeddruk, bevordert de concentratie en zorgt voor meer zuurstof in de hersenen.
Ook brengt het ons terug dichter bij onszelf, we krijgen terug voeling met ons fysieke lichaam en creëren ruimte in onze geest waardoor onze gedachten niet langer de vrije loop gaan, hierdoor kunnen we bewust worden, terug volledig aanwezig zijn in het moment.
Stress is momenteel het grootste probleem in het hedendaagse leven. Velen van ons voelen zich constant gehaast, overweldigd en angstig. Ons zenuwstelsel is vaak overactief en gaat over in fight en flight modus.
Als we dit probleem op langere termijn blijven ervaren kan dit onze emotinele staat verzieken en ligt depressie op de loer.
Daarom is het nu belangrijker dan ooit om ademhalingsoefeningen aan te leren om je te helpen ontspannen, hierdoor activeer je het parasympatisch zenuwstelsel en zal langzaam stress uit je leven verdwijnen.

Mindfulness

Je hebt misschien wel al gehoord over ‘the monkey mind’?
Racende gedachten zonder nuttige inhoud die opzoek gaan naar meer van dit, meer woelige en negatieve energie.
Je geest is namelijk verslaafd aan het herhalen van deze gedachten, dit zal zorgen voor een chronische vorm van stress en kan op die manier alle systemen van je lichaam uit balans brengen.
Je bewust worden van deze gedachten is een eerste stap naar bevrijding en heling. 
Yoga leert je om ruimte te creëren tussen iedere gedachte maar ook te erkennen welke gedachte van jouw is en wat je beter kan loslaten.
De controle drang loslaten om jouw toekomst te gaan plannen of manipuleren waardoor je het huidige moment mist en dit de natuurlijke flow van je leven in de weg staat, hier ontstaan je angsten en het gevoel van vastzitten in je leven.
Het herhalen van gedachten gerelateerd aan het verleden brengen je naar je pijnlichaam waardoor je jezelf zal beklagen en depressieve gevoelens kan hebben, terug mis je je leven op dit moment.
Mindfulness is een krachtig instrument en zal iedere les opnieuw een zaadje planten en iets gaan transformeren in jou.

Ervaar de kracht van het moment in deze korte meditatie video

Blijf op de hoogte van het laatste yoga nieuws!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe yoga lessen, video’s , tips, inspiratie en zoveel meer.. Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.