HATHA YOGA

Kom in contact met jezelf en vind je innerlijke balans

Hatha yoga is een combinatie van ademhalingstechnieken (pranayama), houdingen (asana’s) en meditatie. De lessen hebben een rustig (warm up) begin, een intensiever middenstuk en relaxatie op het einde. Lenigheid en kracht worden verbeterd en rust is verzekerd na de les.

We voeren asana’s uit waarbij we het lichaam versterken en versoepelen, deze kunnen je helpen om vastzittende spieren en bindweefsel los te maken alsook je houding verbeteren. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom komen aan bod.

Hatha Yoga kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden te verminderen en geluk te vergroten. Als we de ademhaling kunnen sturen, kunnen we onze levensenergie sturen en daarmee vat krijgen op onze veranderlijke geest.

Hatha voor iedereen

De asana’s variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders behoeften en mogelijkheden. Beginners worden begeleid in iedere houding en krijgen voldoende opties en modificaties. Gevorderden worden gemotiveerd om hun grenzen te verleggen en worden bijgestuurd zodat ze iedere keer een stapje verder gaan. Het draait niet om competitie en prestatie, integendeel..je leert naar je lichaam luisteren en neemt uit de les mee wat voor jou van belang is.

Voordelen van hatha yoga

Ontwikkel flexibiliteit en kracht. De balans tussen flexibiliteit en kracht staat voor de balans tussen Yin en Yang in Hatha Yoga. Flexibiliteit (yin) leert je loslaten, accepteren en compassie voor jezelf ontwikkelen. Kracht helpt je om de Yang kwaliteiten zoals discipline, wilskracht en stabiliteit te ontwikkelen. Beide zijn nodig om tot een optimale balans te komen. De mentale aspecten van deze vurige energie, zullen uiteindelijk leiden tot een sterk en krachtig lichaam.

Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren is meer energie een onvermijdelijk gevolg. Je lichaam worden getraind, gereinigd en geoptimaliseerd.

De gehele algemene gezondheid wordt verbeterd met meer energie als gevolg:
* fysieke en mentale blokkades krijgen ruimte
*afvalstoffen worden afgevoerd via het lymfesysteem
* betere bloedcircutatie
* verhoging van zuurstofopname
* stimuleert spijsverteringstelsel
* stressvermindering
* angstbeheersing en voorkomen van depressies

Sommige Hatha poses masseren ook je innerlijke organen met het oog op preventie van bijvoorbeeld diabetes, artritis en hoge bloeddruk.
Een regelmatige Hatha Yoga sessie is een upgrade voor je hele lichaam.

Optimaliseer je ademhaling

De ademhaling wordt binnen de Hatha Yoga traditie gezien als de drager van levensenergie prana. Het is een magisch instrument dat je helpt om meer ruimte te creëren in je lichaam waardoor je dieper in je houdingen kan gaan en zo je flexibiliteit en kracht verbeterd. Voel hoe dankzij je adem relaxatie in je lichaam binnenstroomt. Door met de ademhaling te werken krijgen we toegang tot de meer subtielere dimensies van ons bestaan.

Mindfulness

Vaak zijn we met onze gedachten verzonken en denken we na over dingen die gebeurd zijn ( het verleden) of dingen die misschien nog gaan gebeuren (de toekomst). Ook houden we van monologen en dialogen in onszelf en leven we op een automatische piloot. Dit is heel jammer want hierdoor mis je het hier en nu!
We zien vaak dingen niet omdat onze beperkende, stressvolle en onproductieve gedachten in de weg zitten. Gedachten die we vaak iedere dag weer opnieuw denken, zonder dat we er bewust van zijn.
Wanneer we hier meer grip op krijgen en af en toe de tijd nemen om stil te zijn ontstaat er in ons overbelaste en drukke brein meer ruimte voor creativiteit en intuïtie.
Yoga maakt je bewust van de essentie van het leven..meer mindfulness, meer aandacht, meer voelen en ervaren, meer verbinding, meer genieten. Ons lichaam, onze geest en onze ziel worden door middel van onze ademhaling met elkaar verbonden waardoor je in het moment blijft.

Ervaar de kracht van het moment in deze korte meditatie video

Blijf op de hoogte van het laatste yoga nieuws!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe yoga lessen, video’s , tips, inspiratie en zoveel meer.. Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.